Paard tech 01 - RGB.jpg

FREQUENTY ASKED QUESTIONS

Laten we helpen.

Als je een vraag hebt, ben je misschien niet de eerste die hem stelt. We hebben categorieën gemaakt, om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om het antwoord op je vraag te vinden. 

Nog steeds niet gevonden waar je naar zocht? Geen zorgen! Stuur ons gewoon een bericht en één van onze medewerkers helpt je verder. 

Teugelsensoren

Wanneer worden de Teugelsensoren bezorgd?


Nadat je besteld hebt, worden de sensoren zo snel mogelijk verzonden, meestal binnen de week erna. Je ontvangt een tracking code in je mailbox, waarmee je je pakket kunt volgen.
Is het mogelijk om druk op het halstertouw te meten met de sensoren?


De Ipos Teugelsensoren kunnen alle soorten druk meten. De sensoren worden gebruikt voor roeien, het wandelen met een hond aan de lijn, en kunnen dus ook de druk op een halstertouw meten. De app is echter zo ingesteld dat er altijd twee sensoren tegelijk worden geregistreerd. Deze heeft dus twee verbonden sensoren nodig om data te verzamelen. Stop simpelweg één van de sensoren in je zak en bevestig de andere aan het halstertouw om data te verzamelen.
Kunnen de sensoren blessures detecteren?


We werken eraan om blessures te detecteren met de Teugelsensoren. Voorlopig is dit niet mogelijk.
Kunnen de sensoren detecteren wie de druk veroorzaakt, mijn paard of ik?


De Ipos Teugelsensoren meten de totale druk, die tot stand wordt gebracht door zowel jou als je paard. Samen vormen ze een sinuspatroon. Na 5 jaar teugeldruk te hebben gemeten, weten we welke afwijkingen in het patroon door jou komen, en welke door het paard. Dit zullen we in een later stadium in de app uitleggen. In beide gevallen is het aan de ruiter om een oplossing te vinden, of het een nu een paard- of een ruitergerelateerd probleem is.
Eén van mijn sensoren geeft een blauw lampje, de andere een groene, en ze verbinden niet met mijn telefoon. Wat moet ik doen?


Helaas hebben we nog geen oplossing hiervoor op de lange termijn, maar er is zeker een snelle, tijdelijke oplossing. Leg de sensoren simpelweg op de laadpad, totdat ze beginnen op te laden. Wanneer je ze eraf haalt, zullen ze automatisch resetten. Maak je geen zorgen, de sensoren zullen met je telefoon verbonden blijven. Let op: deze oplossing werkt niet met volledig opgeladen sensoren, omdat ze moeten kunnen opladen om op deze manier gereset te worden. Wacht gewoon een paar minuten, en dan zullen ze genoeg batterij hebben verbruikt om te kunnen opladen en dus resetten. Het kan zijn dat je je laadpad thuis laat, of dat er geen stopcontacten zijn bij jou op stal. Sommige nieuwere telefoons hebben de optie van "Omgekeerd Draadloos Opladen", waarmee je telefoon een beetje batterijvermogen kan delen met een ander draadloos oplaadbaar apparaat, zoals de Teugelsensoren. Het is niet genoeg om ze echt op te laden, maar wel om ze te resetten. Je kan er ook voor kiezen om een kleine laadpad met USB en een powerbank mee te nemen, zodat je ze waar dan ook kunt resetten, mocht dit nodig zijn.
Ik heb problemen met mijn oude Teugelsensoren (voor 2017)


Uitleg in het Engels: The computer doesn’t recognize the USB:
Setting the Right Com Port Go to Bottom left in the menu bar Search for Device Manager. Then (COM)Port adjust to COM port 11 if necessary. Click on “properties” Click on the tab “Port Settings” on “Advanced” Click left on “COM port” and select “COM11” Activate Port Restart your computer before starting the RTD. If this doesn’t work try one of the options below. Disabling the Signature Reïnforcer in Windows 10. Windows menu flag and then Settings. Update and security system recovery Advanced Boot Options Restart now Solve problems Advanced Options Startup Settings Restart Key 7 Computer restarts. Plug USB back in. Rebooting the computer or Swapping USB insert will sometimes be necessary. Installing Driver Software: Put the USB receiver into your computer. Go to Device Manager Click now to other devices, click with the right mouse button on the base Freesense USB Port and select “properties” Click the tab “Driver” on “update” Click on “my computer for driver software” Click below on “I want to choose from a list on my computer …” Now look for the Centaur Driver software on your computer Click on “Open” Click on “OK” Click on “Next” Click on “Install this driver software anyway” The driver software will now be connected to the RTD USB receiver. Have you misplaced the RTD Software. Download the following file: Software Centaur_2016 Unzip the files Follow the steps above to install the driver and appoint the appropriate COM port.
Hoe update ik mijn teugelsensoren?


Als er een software-update beschikbaar is voor je Ipos teugelsensoren zul je een UPDATE optie zien verschijnen in het teugelsensor menu.
De laatste update is uitgebracht op 27 januari 2021 met applicatieversie 1.4.17. Met deze update hebben we verbeteringen aangebracht in de Bluetooth verbinding en de stabiliteit van de verbinding. Zorg ervoor dat je app bijgewerkt is naar de nieuwste versie
1. Maak verbinding met je sensor in het menu Teugelsensor.
2. Selecteer de linker of rechter sensor. Ze moeten allebei afzonderlijk worden bijgewerkt.
3. Als er een nieuwe versie van de firmware beschikbaar is, verschijnt hier een update-optie. 4. Selecteer Update starten.
5. Houd de sensoren dicht bij de telefoon terwijl de nieuwe software wordt geüpload.
6. Bevestig nadat de update voltooid is.

Ipos App

Op welke smartphones werkt de app?


De app werkt als je smartphone een accelerometer, gyroscoop en Bluetooth 4.0 of hoger heeft. De app werkt niet op de volgende smartphones: o Samsung Galaxy J3 2016 o Huawei P9Lite o Huawei P8 Lite 2015 o HiSense L830 o Samsung Galaxy A3 2016 o Samsung Galaxy A5 2016 o Samsung Galaxy J5 2016 o Samsung Galaxy Xcover 4S
Kan ik de app gebruiken zonder de Teugelsensoren?


Ja, dit is mogelijk. Je kunt je rijden analyseren met de Ipos app. Deze bevat een samenvatting van je trainingssessies met een intensiteitsscore, een volledige ritanalyse en een graphische weergave van je prestaties.
Is het gebruik van de app inbegrepen in de prijs van de sensoren?


Om de Teugelsensoren te gebruiken en de live data uit te lezen, kun je de app downloaden. Live meten is altijd gratis. Als je toegang wil tot je opgeslagen trainingen en je training wilt kunnen analyseren, heb je een abonnement nodig.
Kan ik meerdere paarden registreren?


Op dit moment kun je maar één paard per account registreren. We werken er hard aan om het tracken van meerdere paarden mogelijk te maken. Als je niet kunt wachten, zou je een extra account kunnen aanmaken met een ander e-mailadres om een ander paard te registreren.
Mijn training werd gestopt. De app crasht tijdens de training.


Je telefoon is erop ingesteld om de batterij te besparen door apps geen toestemming te geven op de achtergrond te draaien. Als je je telefoon 5 minuten niet gebruikt, wordt de app automatisch afgesloten door je telefoon. Schakel de batterijbesparingsmodus in de instellingen van je telefoon om de Ipos app toestemming te geven je telefoon te tracken, zelfs als je niet actief naar het scherm kijkt. Heeft de app toestemming om op de achtergrond te draaien, maar crasht hij toch? Klik dan op "Feedback" in de app of stuur een e-mail naar feedback@ipostechnology.com, zodat wij kunnen uitzoeken wat het probleem is.
Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?


Voorlopig is de Ipos app volledig gratis. Als je je lidmaatschap wilt opzeggen, stuur dan een e-mail naar info@ipostechnology.com en wij zullen het voor jou opzeggen. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven, maar het helpt ons wel om de app te verbeteren voor andere gebruikers! Met de Ipos app zit je nergens aan vast. Je kunt je abonnement op elk moment opzeggen. Zodra je het abonnement opzegt, eindigt het aan het eind van de betalingsperiode. Zeg het abonnement op in je Play Store of App Store. Ga naar "abonnementen" en kies de Ipos app. Beëindig het abonnement onderaan. Je kunt je abonnement niet opzeggen binnen de Ipos app zelf.
Is er audio feedback?


De Ipos app geeft nog geen audio feedback.
Tot welke afstand kan de app data ontvangen? (bij gebruik met Teugelsensoren)


Het bereik van livestreamen is 40 meter. Dit hangt wel af van lokale omstandigheden.
Kan ik ook filmen terwijl ik de app gebruik? (bij gebruik met Teugelsensoren)


De Ipos app ondersteunt deze functie niet in de app. Natuurlijk kun je wel altijd een aparte camera gebruiken om je training te filmen en de teugeldrukdata daarna te analyseren. Wij raden aan om losse opnames te maken per oefening. Voorbeeld: je druk verhoogt tijdens de uitgestrekte draf. Meet één uitgestrekte draf. Stop dan de training en sla dit gedeelte apart op. Herhaal de oefening en kijk of je de balans van het paard kunt verbeteren. Dit zou moeten resulteren in een lichte, constante teugeldruk tijdens de uitgestrekte draf. Controleer je voortgang door de sessies te vergelijken. TIP: pas de naam van elke sessie aan voordat je hem opslaat.
Wat betekenen de getallen bij de intensiteit en het fittnessniveau?


Zoals je hebt gemerkt, geeft onze app je een getal om je te vertellen hoe intensief je training was. Dit getal is gebaseerd op de gemiddelde hartslag van een paard in stap, draf en galop. Het getal op zichzelf geeft je nog niet veel informatie na één training. Het getal zal wel hoger zijn als je meer gedraafd of gegalopeerd hebt, omdat de hartslag van een paard hoger is tijdens die gangen. Wat belangrijk is, is het fitnessniveau van je paard. Gebruik de app elke keer als je je paard beweging geeft zoals je dat normaal zou doen, of je nu rijdt of longeert. Voor het longeren zul je misschien een manier moeten zoeken om je telefoon aan je longeersingel te bevestigen, bijvoorbeeld met een sportarmband. Na 21 dagen zal de app het fitnessniveau van je paard hebben berekend. Dan kun je je training gaan baseren op de getallen in de app. Een intensieve training zou hoger moeten zijn dan het fitnessniveau van je paard, en een hersteltraining zou niet boven dit niveau uit moeten komen. Dit geeft zijn spieren tijd om te herstellen van het intensievere werk. Wij raden aan om onze blog te lezen over het Trainen met Intensiteit en Fitnessniveau, om beter te begrijpen wat je met de getallen kunt, en hoe je voorkomt dat je je paard overtraint. Voel je daarnaast vrij om ons je weekoverzichten te sturen zodra je het fitnessniveau van je paard vast hebt gesteld, zodat wij je kunnen helpen om je trainingsschema te verbeteren. Je kunt hiervoor ook op maandag om 16:00 meedoen aan onze Zoom. Stuur daarvoor op zondag je weekoverzicht en screenshots van je training in en laat ons weten dat je mee wilt doen, zodat we je een link kunnen sturen. Je kunt ze naar ons sturen op info@ipostechnolgy.com.

Data/Onderzoek

Hoe kan ik onderzoek doen met de app en sensoren?


De teugeldrukdata wordt opgeslagen in een logboek, per kalenderdag worden de opnames opgeslagen in sessies. Als je op een sessie klikt, kunt je statistieken zien, zoals linker- en rechterteugeldruk. In de app kun je de data ook bekijken in een grafiek. Je kunt swipen en in- en uitzoomen om je data te analyseren. Voor onderzoek wil je waarschijnlijk ruwe data gebruiken in Excel. Je kunt de data per sessie downloaden in een CSV file. Zo kun je bijvoorbeeld alle 80 datasamples die wij per seconde verzamelen, analyseren. We gebruiken een universele tijdsaanduiding, die ervoor zorgt dat je ook met andere databronnen kunt synchroniseren.
Wat gebeurt er met mijn data? Is mijn data beschermd?


We nemen je privacy serieus: o Door de app te gebruiken, erken je en stem je ermee in dat je informatie aan Ipos vrijgeeft, zodat Ipos deze informatie kan gebruiken om voor jouw gemak registratie- en inlogformulieren automatisch in te vullen en/of om diensten en transacties op jouw verzoek uit te voeren. o Om jou van bepaalde diensten te kunnen voorzien, kunnen we je vragen om persoonlijke gegevens. We zullen deze informatie niet aan derde partijen aanbieden zonder jouw toestemming, anders dan de Ipos distributeur in jouw land, behalve als dit nodig is om aan jouw verzoeken te voldoen. Ipos heeft alle toepasbare maatregelen genomen om niet-geautoriseerde toegang tot, ongepast gebruik en onjuistheid van jouw persoonlijke gegevens te voorkomen.
Wat krijg ik als ik mijn data download?


Nadat je je ruwe data hebt gedownload, heb je een CSV-document met al je metingen. De Teugelsensoren registreren elke 12,5 msec data, dus 80 keer per seconde. In eerste instantie staat al deze data in één kolom. Het CSV-document opent in Excel. Als je de eerste kolom selecteert, kun je daarna onder "Gegevens" kiezen voor "Tekst naar kolommen". Nu kun je de gegevens laten scheiden door komma's, en Excel zal drie kolommen laten zien: Time, Left & Right. Sla dit document daarna wel op als Exceldocument, anders worden de tijdsgegevens niet correct opgeslagen. Lees hier meer over wat de data betekent.
Waarom staat er "User does not exist" als ik probeer in te loggen op My Ipos?


Je hebt waarschijnlijk een account aangemaakt met een Google, Facebook of Apple account. Helaas mogen wij vanwege de Nederlandse privacywet geen data geven aan deze accounts. De beste manier om dit op te lossen is door uit te loggen en een nieuwe account aan te maken met een e-mailadres en wachtwoord. Je zult opnieuw het Ipos Lidmaatschap moeten aanvragen, dus het kan zijn dat je niet meteen teugeldruk kunt meten. Laat het ons weten als je een nieuw account hebt aangemaakt en wilt dat wij het lidmaatschap op je oude account beëindigen.
Ik ben ingelogd op My Ipos, maar ik zie geen Download knop.


Dit gebeurt vaak, maar gelukkig betekent dit niet dat je data er niet is. Zorg ervoor dat je browser je wachtwoord onthoudt en je ingelogd blijft, en sluit dan de browser. Als je dan opnieuw op de link in je mail klikt, zou je nu een Download knop moeten zien.

Anders

Wat is goede teugeldruk?


Dit is waarschijnlijk de vraag die wij het meest krijgen. De optimale druk is nog niet gedefinieerd door de wetenschap. Dus moeten we het doen met volgende beste optie: wat experts hierover zeggen. In alle rijdisciplines, of dit nu dressuur, western of paardenrennen is, wordt het algemeen geaccepteerd dat we ernaar streven om het paard op de lichtste (teugel)druk te laten gehoorzamen. De FEI spreekt over "lichtheid" als een gevolg van verzameling en het laten lijken alsof het paard alles zelf doet. Hierbij moet je paardenwelzijn altijd in gedachten houden. Om je een idee te geven: bij het rijden in Engelse stijl zien we jonge of ongetrainde paarden met een druk rond 4-6 ilogram, en verzamelde dressuurpaarden komen niet meer boven 2 kilogram. Daarnaast streven we naar symmetrie in de teugels en dus balans in het paard. Het einddoel moet zijn om het paard sterk en flexibel te maken aan beide kanten van het lichaam. Om daar te komen, moet je misschien tijdelijk iets meer druk hebben aan één kant. Dit moet echter niet het eindresultaat zijn. Over het algemeen zien we ongeveer 75% van de ruiters met meer druk op de rechterteugel, wat hen vaak ook minder flexibel maakt aan die kant. Of deze asymmetrie wordt veroorzaakt door de ruiter of het paard, maakt niet uit. Het is aan de ruiter om het paard recht te richten, of erachter te komen waarom het paard dit niet kan. We weten dat veel verschillende factoren ervoor zorgen dat een paard sterk is op het bit, niet reageert op hulpen of scheef is. Vraag je instructeur om je hiermee te helpen en gebruik de sensoren om je voortgang bij te houden.
Wat is het verschil tussen aanleuning/contact en teugeldruk?


Teugeldruk ontstaat uit je aanleuning, de beweging van het hoofd van het paard (biomechanica) en de hulpen die je geeft. Bij Engels rijden is aanleuning de basisdruk die jij op het bit uitoefent en wat het paard accepteert en waar hij in meegaat. Dit geeft jou controle over de positie van het hoofd van het paard terwijl zijn hoofd jouw hand volgt. Over het algemeen zien we aanleuning tussen 0,5 en 1 kilogram. Het zou nooit nul moeten zijn, want het hebben van een basiscontact zorgt ervoor dat je totale teugeldruk omlaag gaat. Dit zorgt ervoor dat je kleinere hulpen kunt gebruiken om met je paard te communiceren. Ook zijn een onafhankelijke zit en losse ellebogen essentieel voor een constante, lichte aanleuning.
Kan ik een demo geven met de app en de sensoren?


Het is geweldig dat je de teugelsensoren wilt demonstreren aan je collega's. Als je je mobiele scherm op een groot scherm wilt laten zien, kun je een laptop gebruiken aan de kant van de bak. Verbind de laptop bijvoorbeeld met een HDMI-kabel aan een groot scherm. Verbind je telefoon met je laptop met een Screen Mirror of een vergelijkbare app. Dit zorgt ervoor dat je op je computer kunt projecteren wat je op je mobiele telefoon ziet. Als je nu de Ipos app opstart en de live data binnen laat komen, kan je publiek dit ook zien. Zorg ervoor dat je telefoon goed is opgeladen of verbonden is met een powerbank, want dit gebruikt vrij veel energie op je telefoon. Wil je onderdeel worden van het Ipos Demo Team en meer informatie en achtergrond krijgen over het gebruik van de sensoren en wat te presenteren, geef je dan op voor ons online Trainers programma. Het is een vereiste hiervoor dat je je eigen sensoren en wat ervaring hiermee hebt.

Duo Charger

Is de Duo Charger inbegrepen bij aanschaf van de Teugelsensoren?


Helaas niet. Je kunt ze nu wel samen bestellen als een Combo Deal, die je in onze Shop kunt vinden.
Welke soort stekker heeft de Duo Charger?


De Duo Charger heeft drie uitwisselbare stekkers, voor Europa, het VK en de VS. Als jouw land een ander soort stopcontact gebruikt, kun je een reisstekker gebruiken, of een ander snoer, aangezien de lader een los snoer heeft.

Ipos logo payoff - Color_edited.png