De Betrouwbaarheid Testen van Ipos Technology's Trainingsapp

Het is essentieel dat de intensiteitsberekeningen die Ipos Technology's Trainingsapp maakt, betrouwbare gegevens bieden. Studenten van een prestigieuze Nederlandse Universiteit onderzochten dit met een hartslagmonitor.


Loon op Zand, Nederland, Maart 2020.

In een ideale wereld, gebruiken we misschien allemaal wel hartslagmeetapparatuur om de intensiteit van de training van ons paard te beoordelen. Een hartslagmonitor geeft aan hoe intens een training is, en laat op een wetenschappelijke manier zien of deze effect heeft. Helaas heeft niet iedereen er één. Dat is waarom Ipos Technology de intensiteit van training beoordeelt door het aantal minuten beweging per gang te tellen, maar hoe betrouwbaar is dit? Een groep studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch, hebben hier onderzoek naar gedaan.De Ipos Technology Trainingsapp meet de intensiteit van training. Deze verzamelt gegevens van gangen, pauzes, overgangen per gang, en zelfs het gewicht en de leeftijd van het paard. Door een speciale formule te gebruiken, worden al deze gegevens vertaald naar een intensiteit per training. Op deze manier kan een indicatie van elke training worden berekend zonder een hartslagmonitor te gebruiken. Wanneer al je trainingssessies over 21 dagen zijn gemeten, kan de app het fitnessniveau van je paard beoordelen. Dit geeft de ruiter of trainer de mogelijkheid te zien waar de fitheid van het paard kan worden verbeterd, en de voortgang in de loop van de tijd bij te houden.

Ipos Technology gelooft in de kracht van goede gegevens en wetenschap. Daarom vinden wij het erg belangrijk te controleren hoe betrouwbaar de intensiteitsberekeningen van de Trainingsapp zijn. Wij streven ernaar de betrouwbaarheid zo dicht mogelijk bij die van een hartslagmonitor te krijgen. Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch onderzochten Ipos Technology's Trainingsapp. De studenten vergeleken de metingen van een Polar hartslagmonitor met de intensiteitsberekeningen van Ipos Technology's Trainingsapp. Ten eerste, om te zien of de intensiteit berekend door Ipos Technology's App overeenkwam met de verhoging van de hartslag. Ten tweede zochten ze naar de meest significante factoren die intensiteit zouden kunnen verhogen.

Eén van de factoren die ze onderzochten was of er een verschil was tussen de intensiteit van trainen met warmbloedpaarden in vergelijking met koudbloedpaarden. Andere factoren waar naar gekeken is, zijn:

· Luchtvochtigheid en omgevingstemperaturen;

· Hoogte van het paard;

· Leeftijd van het paard;

· Body Condition Score (BCS) van het paard.

De resultaten zullen ons meer vertellen over de betrouwbaarheid van de Trainingsapps intensiteitsberekeningen en Ipos Technology leiden in hoe wij het gebruik van de App nog meer kunnen verbeteren.


We willen graag Manege Van Loon in Loon op Zand, waar dit onderzoek is uitgevoerd, bedanken voor hun samenwerking. Ben je nieuwsgierig naar de Ipos Technology Trainingsapp en hoe het werkt? Je kunt de App vinden in de Google Play Store of App Store.