Ipos Technology wint Dutch Sport Innovation Award 2017

EINDHOVEN, 4 oktober, 2017 – Ipos Technology heeft de Dutch Sports Innovation Award 2017 gewonnen. Menke Steenbergen, CEO en oprichter van Ipos Technology, ontving de award op de 14e National Sports Innovation Conference, gehouden in Eindhoven. De Award werd aan haar gepresenteerd door Jakob Wedemeijer, wethouder Sport van Eindhoven.“Ipos Technology is de eerste ter wereld die teugelsensoren ontwikkelt en is koploper op gebied van technologie voor de paardensport," zegt Menke Steenbergen. "Waar andere nieuwe producten in paardensporttechnologie specifiek de beweging van het paard meten, hebben wij ervoor gekozen te beginnen met de ruiter, en zijn of haar impact te meten. We bouwen het eerste dashboard voor het paard, beginnend met teugeldrukmeting, verkregen via de teugels, omdat wij geloven dat dit het meeste voordeel kan opleveren voor paard en ruiter."


“Deze technologie zal voor altijd de manier waarop we rijden veranderen. Het dwingt trainers om nog specifieker te worden in hoe ze communiceren met leerlingen, en we bieden veel inzicht in welke handelingen goed werken, en welke niet. Daarbij zijn we in staat om blessures bij het paard in een vroeg stadium op te pikken - we kunnen zelfs identificeren welk been geblesseerd is. Dit helpt ruiters om snel te reageren, en bijvoorbeeld meer rust in te plannen voor hun paard, om de invloed van blessures te minimaliseren."


Vier finalisten

Een onafhankelijke jury voor de award selecteerde vier finalisten uit een groep van 30 kandidaten, en uit deze finalisten werd de winnaar uitgeroepen. De jury prijsde Ipos Technology's concept in het juryrapport. "Het product biedt extra informatie aan de ruiter, die gebaseerd is op objectieve data, en introduceert dus nieuwe mogelijkheden voor communicatie met het paard. Op deze manier wordt het welzijn van zowel paard als ruiter een hogere prioriteit. De teugelsensor kan deze voordelen naar het volledige spectrum van de paardensport brengen. Het idee is origineel en creatief, maar bovenal écht. Er werd naar goede samenwerking met paardensportexperts, kennispartners en bedrijven gezocht bij de ontwikkeling van de Ipos Teugelsensoren. Participatie in het business accelerator programma voor high-tech hardware start-upbedrijven, georganiseerd door de High Tech Campus in Eindhoven, waar Ipos Technology is gevestigd, heeft ervoor gezorgd dat dit idee heeft kunnen groeien van idee naar bedrijf."


Het winnen van de Dutch Sports Innovation Award 2017 heeft Ipos Technology een prijs opgeleverd ter waarde van €15.000, bovenop de award en titel. De prijs omvatte een hoeveelheid geld, een aantal uur advies en mediawaarde.

Andere finalisten voor de 2017 award waren: Ato Gear, Eindhoven, met hun product Arion - een systeem dat focust op het coachen van hardlooptechniek; DISQ, Apeldoorn - een mobiel fitness product voor krachttraining met een geïntegreerde krachtmeting; en Otis Insight, Rijswijk - met ROW4, een innovatief product voor coaching in roeien, met potentie voor gebruik in vele andere sporten.

Dutch Sports Innovation Award

De Dutch Sports Innovation Award (voorheen de National Sport Innovation Prize) is een stimulans voor innovatieve en veelbelovende producten of diensten die focussen op topsport en/of recreatiesport. De innovatie moet de volgende essentiële eigenschappen hebben:

· Performance - de kandidaat (product of dienst) maakt het mogelijk om beter te presteren in top- en/of recreatiesport.

· Vitality - de kandidaat (product of dienst) draagt bij aan een actieve levensstijl.

· Economic market potential – er is marktpotentieel voor de kandidaat (product of service).


De award is voor producten of diensten van Nederlandse origine, die zijn ontwikkeld met duidelijk marktpotentieel en impact op sport/een gezonde, actieve levensstijl. Een fysiek product of daadwerkelijke dienst (minstens in prototype stadium) met aantoonbare functionaliteit moet beschikbaar zijn, alsook een duidelijk marktvoorstel voor de sportbranche. Op basis van dit 'plan' wordt het marktpotentieel beoordeeld of geschat.