Nederlandse Instructeurs Trainen

Dit weekend woonde Ipos Technology de Centrale Trainingsdag van de Koninklijke Nederlands Hippische Sportfederatie (KNHS) bij, waar ambitieuze rij-instructeurs hun uiteindelijke opleiding krijgen. Naast presentaties van de projectleiders van de KNHS voor Training, waaronder: Marion Schreuder, Marrigje van Baalen, Lammert Haanstra en Anneke Hallebeek, presenteerde Menke Steenbergen, CEO van Ipos Technology, de Ipos Teugelsensoren aan de instructeurs in opleiding.Gebruik van de Ipos Teugelsensoren werd live gedemonstreerd, met het nieuw voltooide prototype. Naast het voorlichten van instructeurs, diende de demonstratie ook als een testmogelijkheid voor het bijna voltooide product.


Tijdens de clinic richtte Menke zich op de verschillende factoren die invloed hebben op teugeldruk. Ten eerste omvat teugeldruk de basisaanleuning die de ruiter heeft met het paard. Over het algemeen komt dit neer op ongeveer 500-1.000 gram. Het is belangrijk dat dit contact nooit 0 gram is, zodat het paard genoeg impuls houdt.


Naast de basisaanleuning demonstreerde Menke dat teugeldruk ook wordt beïnvloed door de beweging van het hoofd van het paard. Een soepele hand, met flexibele ellebogen, betekent dat deze druk zo licht en gelijk mogelijk kan worden toegepast. De biomechanica van de beweging van het paard heeft ook invloed op de amplitude van dit onderdeel van de druk. Paarden die met een holle rug bewegen, laten hoge amplitudes zien in dit deel.


Tenslotte sprak Menke over de manier waarop hulpen worden gegeven aan het paard; deze druk wordt opgeteld bij de door aanleuning en hoofdbeweging gegenereerde druk. Het geven van duidelijk onderscheidbare hulpen is net zo belangrijk als het stoppen van hulp zodra het paard antwoord geeft. In de demonstratie sprak Menke over de kracht van het niets doen. Dit betekent geen signalen geven aan het paard en een moment stil blijven, om naar het paard te communiceren dat hij het goed doet.


Ben jij Nederlands en heb je interesse om rij-instructeur te worden? Je kunt meer informatie vinden op de website van de KNHS.